KÜTÜPHANE (BİLGİ BANKASI)
Eticaret ve banka kredisi / hisse senedi borsası
Esas itibariyle banka kredileri girişimlerin daha çok sonraki aşamalarında gündeme gelmektedir. Özellikle Türkiye’deki görece kısa dönemde geri ödemenin beklenmesi, faizlerin çok düşük olmaması ve kredilerin bir kefalet karşılığında verilmesi bu şekilde bir fonlamayı yeni girişimler için bir seçenek olmaktan çoğu kez çıkarmaktadır. Bankaların girişimcilere özel krediler yerine daha çok KOBİ’lere yönelik esnaf kredileri oluşturduğu ve değişik kanallardan bu kredileri pazarladığı görülmektedir.
Banka kredilerinde kefalet istenmesinin büyük bir sorun teşkil etmesi Türkiye’de Kredi Garanti Fonu’nun kurulmasına sebep olmuştur. Birçok banka ve kurumun katılımı ve KOSGEB ve TOBB’un büyük kurucu ortaklığıyla kurulan KGF, KOBİ’lere verdiği kefalet ve üstlendiği risk ile bu işletmelerin daha çok banka kredisi kullanabilmelerini sağlamakta ve ülkemizdeki girişimciliği teşvik etmektedir. KGF kefaletlerinde genç ve kadın girişimcilere odaklanmıştır. Bu yönüyle internet girişimciliğinin de destekçisi olmaya namzet bir kurumdur. KGF kefaletlerinde üst limit 1 milyon TL olarak belirlenmiş ve belli değerlendirme kıstaslarını sağlayan bütün projelere sunulmuştur.
İnternet girişimlerinin özellikle büyüme aşaması sonu ve olgunluk dönemlerinde başvurabilecekleri bir finansman kaynağı da hisse senedi borsasına açılmaktır. Hisse senedi borsasına açılmak, melek yatırımcılar ve girişim sermayesi şirketleri tarafından bir çıkış stratejisi olarak da düşünülebilir. Bu yüzden internet girişimciliğinin gelişmesi için bir ülkedeki hisse senedi borsasının büyüklüğü önemlidir. BİT ve internet sektörlerinde dünya çapında faaliyet gösteren birçok yeni şirket, geleneksel kuruluşları halka açıldıktan kısa bir süre sonra geride bırakarak, piyasa değeri olarak üst sıralara gelmişlerdir.
Kaynak: bilgitoplumustratejisi.org